Ook al lijkt het misschien wel eens anders door de soms luide protesten, de meeste omwonenden zijn ontzettend blij met windmolens. Volgens een studie van Greenpeace ziet 78% van de Nederlanders windenergie wel zitten. Daarbij vinden sowieso veel mensen dat we meer van duurzame energie gebruik moeten maken.
Omwonenden van windmolens
Natuurlijk maken windmolens geluid, daarom zijn er ook regels hoe dicht een windturbine bij een woning mag staan. Toch blijkt dat omwonenden die op minder dan vijf kilometer afstand van een windmolen wonen, nog steeds positief tegenover duurzame energie staat. De woningen moeten altijd minimaal 300 meter ervan af staan. Dat is strenger dan de norm voor de afstand van de rijksweg. Vaak worden er ook afspraken gemaakt met omwonenden als het erg hard waait. Ze worden dan op bepaalde momenten stilgezet.
Windenergie is gezonder
Windenergie is ook nog eens gezonder voor mens en dier. Door kolencentrales overlijden veel mensen aan ziektes zoals astma. De windmolens zijn ook niet schadelijk voor dieren. Allereerst omdat de windenergie de klimaatverandering kan tegengaan. Natuurlijk vliegt er weleens een vogel tegen de windturbine. Maar die aantallen vallen in het niet vergeleken bij de vogels die sneuvelen door hoogspanningskabels, wegverkeer en katten. Natuurlijk blijft het altijd wel een aandachtpunt. Bij de windmolens op zee, zwemmen de vissen er gewoon omheen. Sommige vissen, zoals de kabeljauw voelt zich zelfs erg thuis tussen de windmolens.
Onafhankelijke duurzame energie
Een ander voordeel is dat de windmolens ons energie-onafhankelijk maken. We hoeven ons met voldoende windenergie niet gelijk zorgen te maken als Rusland de gaskraan dichtdraait. Steeds meer mensen kiezen ook voor persoonlijke duurzame energievoorzieningen. Zij investeren bijvoorbeeld in zonne- en windenergie.
gjuoy5
x3ubww
d8g4u9